Q?

Ποιες διαφορές υπάγονται στη Διαμεσολάβηση;

A.

Στην Διαμεσολάβηση μπορούν να υπαχθούν εμπορικές, αστικές, εργατικές και οικογενειακές διαφορές. Και βέβαια, αθλητικής φύσεως διαφορές.

Q?

Ποιοι συμμετέχουν στη Διαμεσολάβηση;

A.

Ο Διαμεσολαβητής, τα συμβαλλόμενα μέρη, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους και όποιο άλλο πρόσωπο (εμπειρογνώμονας, σύμβουλος κλπ) συμφωνηθεί από τα μέρη.

Q?

Ποια είναι η ισχύς της συμφωνίας που θα υπογραφεί εφόσον επιτευχθεί συμφωνία;

A.

Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, υπογράφεται σχετικό πρακτικό από τον διαμεσολαβητή, τα μέρη και τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους. Από και με την κατάθεση του πρωτοτύπου πρακτικού στη γραμματεία του μονομελούς πρωτοδικείου της περιφέρειας, όπου διεξήχθη η διαμεσολάβηση, εφόσον περιέχει συμφωνία των μερών για ύπαρξη αξίωσης που μπορεί να εκτελεσθεί αναγκαστικά, αποτελεί εκτελεστό τίτλο σύμφωνα με το άρθρο 904 παρ. 2 εδ γ΄ Κ.Πολ.Δ.

Q?

Ποιος επιλέγει το Διαμεσολαβητή;

A.

Ο Διαμεσολαβητής επιλέγεται ελεύθερα από τα εμπλεκόμενα μέρη μεταξύ των προσώπων που αναφέρονται στον Δημόσιο Κατάλογο Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Q?

Ποια είναι η ακολουθούμενη κατά τη διαμεσολάβηση διαδικασία;

A.

Μια συνήθης διαδικασία διαμεσολάβησης ακολουθεί τα ακόλουθα στάδια:

Ξεκινά με κοινή συνάντηση των μερών και των δικηγόρων τους, κατά την οποία ο Διαμεσολαβητής εξηγεί τη διάρθρωση της διαδικασίας και τονίζει τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των συζητήσεων και ζητά από τα μέρη να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

Ακολούθως και όποτε ο Διαμεσολαβητής το κρίνει σκόπιμο, προχωρά στη διαδικασία των ιδιωτικών, εμπιστευτικών συνεδριάσεων, κατά τις οποίες ο διαμεσολαβητής συζητά με κάθε ένα από τα μέρη για να αναλύσει την περίπτωσή τους, να αναγνωρίσει και να αναδείξει τα πραγματικά συμφέροντα καθενός από τα μέρη και να αναπτύξει επιλογές για την επίλυση της διαφοράς. Οι συναντήσεις αυτές μπορεί να είναι πολλαπλές, η δε διάρκειά τους δεν ξεπερνά, κατά κανόνα, τα είκοσι με τριάντα λεπτά η καθεμία.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με μια τελευταία κοινή συνάντηση κατά την οποία, εφόσον έχει επιτευχθεί συμφωνία, υπογράφεται το πρακτικό της διαμεσολάβησης από τον διαμεσολαβητή, τα μέρη και τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους.